DKMT (DUNAV-KRIŠ-MORIŠ-TISA)

 

S obzirom da međunarodna saradnja predstavlja okvir za ubrzane ekonomske integracije u cilju smanjivanja postojećih razlika razvijenosti prekograničnih regiona, kao i za unapređenje sveobuhvatne kulturne, socijalne, sportske i naučne saradnje između regionalnih zajednica , uvideli smo potrebu da sa prestavnicima DKMT regije pokušamo da unapredimo i razvijemo, vođeni zajedničkim interesom, nova saznanja kako u trenažnom postupku tako i u razmeni iskustava zemalja koje su vodeće sile u sportskoj gimnastici.

Sportska gimnastika iziskuje specifične uslove realizacije trenažnog procesa i u pogledu prostora i sprava za vežbanje u samom treningu. Još jedna specifičnost sportske gimnastike ogleda se u ranoj specijalizaciji (selekciji) sportista, prosečno uzrasta od 6 do 8 godina da bi praktično prvi pravi nastupi na velikim međunarodnim takmičenjima počeli u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji sa 16 godina. U tako dugačkom „pripremnom“ procesu neophodno je sportistima obezbediti dovoljan broj takmičenja različitog ranga i kvaliteta već od najmlađeg uzrasta. Samo na taj način, mogu se očekivati značajniji rezultati u starijem uzrastu. Iz tih razloga pokrenuta je inicijativa od strane gimnastičkih klubova iz regije DKMT o uspostavljanju DKMT lige. Svake godine organizuje se po tri takmičenja u MSG i ŽSG, po jedno kolo u svakoj od zemlja DKMT regiona (Mađarska, Rumunija i Srbija).

Program pod nazivom „DKMT-KUP“ koji naša organizacija sprovodi u partnerstvu sa Gimnastičkim savezom Vojvodina ima osnovni cilj integraciju što većeg broja dece uzrasta od 8 do 16 godina u sistem takmičenja koji je dostupan i privlačan većini, kao i pronalaženje savremenog i specifično modeliranog  sistema takmičenja. Osnovna ideja je da se deci ponudi sportsko takmičenje sa modifikovanim pravilima standardnog bazičnog sporta, da se kroz druženje i takmičenje približi sportska kultura, fer plej, saradnički odnosi, kolektivizam i timski duh.

 

DKMT
GODINA
DRŽAVA
REZULTATI
2010. Srbija rezultati
2011 
Srbija
2012 Mađarska rezultati

 

 

TOP